Týden s TULIPANEM:

The Tap Tap poprvé v Liberci!

LIBEREC, 17. září 2016

Tradiční podzimní kulturně-společenský festival okořeněný unikátním pokusem o světový rekord pořádá v Liberci tento týden Sdružení TULIPAN. Týden s TULIPANEM začíná v pondělí 17. října v OC Forum školou focení a workshopy. Zlatým hřebem se stane koncert populární kapely studentů a absolventů Jedličkova ústavu The Tap Tap v Galerii Lázně, která vystoupí v Liberci vůbec poprvé.

Letošní devátý ročník Týdnu s TULIPANEM pokračuje v loňském trendu představování mladých umělců a alternativní scény z Liberecka. Tím zároveň navazuje na další oblíbenou akci TULIPANU - letní hudební TULIFEST.

Primárním cílem Týdnu s TULIPANEM je aktivní a atraktivní forma integrace zdravotně postižených občanů. Ti jsou nejen nadšenými konzumenty připraveného programu, ale především jejími tvůrci. Ani jedna poloha se však neobejde bez účasti a pomoci „zdravé” veřejnosti. Sekundárním cílem je pak podpora chráněné dílny TULIPAN, kde je zaměstnáno 62 osob se zdravotním postižením. Výtěžek z akce bude využit ve prospěch dílny.

Vedle prezentace kultury zdravotně postižených v Liberci, či jejich zapojení do organizace akce na více úrovních, jako aktivního nástroje integrace, dochází logicky k vzájemnému setkání zdravé a hendikepované společnosti, a to jak na úrovni pracovní, tak na poli různorodé zábavy. Pro obě skupiny, kdy hendikepovaní zapomínají na své hendikepy a zdraví na vzájemné odlišnosti, je to nesmírným přínosem. O tom nejlépe svědčí fakt, že úspěšně festival pořádáme neuvěřitelných devět let. S tím se samozřejmě pojí touha ukázat zdravé veřejnosti, že zdravotně znevýhodnění lidé umí připravit kvalitní multižánrový program. Ukázkovým příkladem je kapela The Tap Tap, kterou přivážíme do Liberce jako první v historii,” říká ředitelka libereckého Sdružení TULIPAN Zora Machartová.
Mezi nejatraktivnější program festivalu patří pravidelný pokus o světový rekord. A že už se několik zápisů do české Guinnessovy knihy rekordů TULIPANU podařilo! Tento podzim se můžete stát účastníky další rekordu i vy. Ve čtvrtek 20. října od 12.00 začne pokus o co největší počet lidí připíjejících si najednou teplým nápojem. Pestrý program pokračuje celé čtvrteční odpoledne až do 20.00. Na scéně uvidíme finalisty TULIFESTU, ukázku agility, fireshow a gastroshow a mnoho dalšího.
Úžasnou atmosféru slibuje na páteční večer (21. 10. od 19.30) hudební soubor The Tap Tap, který žánrově spadá mezi alternativní ska-folkovou scénu. Určitě zazní hity jako Říditel autobusu, Moje volba či Černej pasažér. Kompletní program Týdnu s TULIPANEM najdete v přiloženém letáku.

Týden s TULIPANEM se koná pod záštitou hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, jeho náměstkyně Lenky Kadlecové a náměstka primátora Liberce Ivana Langra.

Kontakt pro média:

Mgr. Zora Machartová - ředitelka Sdružení TULIPAN, z.s.

Mobil: 774 450 160

machartova@sdruzenitulipan.cz

9. ročník tradiční kulturní akce opět přichází na scénu!

Týden s TULIPANEM 2016, 17.10.- 22.10.2016, Liberec

I letos se budeme snažit obohatit ponuré podzimní dny příjemnými zážitky po celý týden.

Máte se na co těšit!

17. 10./pondělí/

Zahájení v OC FORUM – Podej ruku Tulipanu / škola focení / vystoupení integrované taneční skupiny T.I.K a PATZ/ ukázka kompenzačních pomůcek / břišní tanečnice / workshopy

18.10./úterý/

Poznej svoje město - vezmeme Vás na procházku po pamětihodnostech města

19.10./středa/

Workshop - můžete navštívit a vyzkoušet výrobu keramiky v prostorách Sdružení TULIPAN

Vernisáž – vernisáž obrazů STD Fokus v Klubu BEDNA

20.10./čtvrtek/

POKUS O GUINNESSŮV REKORD, koncerty, taneční představení a něco dobrého na zahřátí

NÁMĚSTÍ DR.E. BENEŠE, LIBEREC

21.10./pátek/

THE TAP TAP

LÁZNĚ LIBEREC, koncert dnes již světoznámé kapely studentů a absolventů Jedličkova ústavu Praha

Seznamovací BLACK AND WHITE PARTY

(registrace je nutná předem, dámy a pánové)

Registrujte se na telefonním čísle 603 946 682 nebo na emailu lankova@sdruzenitulipan.cz

Nad celou akcí převzal záštitu hejtman Libereckého kraje Martin Půta, náměstek PhDr. Mgr. Ivan Langr a náměstkyně hejtmana Mgr. Lenka Kadlecová.

KULTURA PO „TULIPANOVSKU“, ANEB JAK SE DÁ POKOŘIT REKORD !
Liberecká neziskovka TULIPAN se letos již po osmé snažila zviditelnit v rámci akce TÝDEN S TULIPANEM. Pokud jste se zúčastnili minimálně jedné z mnoha akcí, které proběhly ve dnech od 12.10.-16.10., podpořili jste provoz chráněné dílny a ocenili tak práci zde zaměstnaných handicapovaných osob. Na akci je sympatické, že se pokouší rok od roku nabídnout pestřejší program, přičemž některé z akcí se stávají tradicí. I přes sychravější počasí a menší počet návštěvníků se zdárně uskutečnily všechny týdenní akce. Zde je menší rekapitulace toho, co se v týdnu událo:
Charitativní týden byl zahájen vernisáží obrazů Petra Šrámka v novém libereckém klubu zvaném Bedna. Umělec, jenž má postiženy všechny čtyři končetiny, předvedl, jak dokáže komunikovat s okolím prostřednictvím svých obrazů s originální tématikou. Jeho obrazy jsou známé nejen v ČR, ale i v zahraničí. V úvodu této vernisáže měli návštěvníci možnost zhlédnout film o nakladatelství UMÚN s.r.o., které zajišťuje výstavy obrazů umělců, jako je pan Šrámek. Nejen konečný výsledek, ale i samotný proces tvoření obrazů se stalo strhujícím zážitkem pro všechny zúčastněné. Neméně zajímavý byl i doprovodný program večera, a to hudební projekt Loop Station.
V úterý se konal, rovněž v klubu Bedna, Seznamovací večírek, na který mohl přijít kdokoli z řad nezadaných. Akce sice nenaplnila očekávání, zájemců o seznámení bylo pomálu, nicméně i tak vládla veselá nálada. Do budoucna se má tento projekt výrazně proměnit a nabrat tak novou podobu.
Středeční módní přehlídka v OC Foru byla úspěšnější. Centrum bylo doslova přeplněné diváky a místními zvědavými nakupujícími. TULIPAN zde prezentoval kolekci nových tašek a kabelek, které předváděly modelky. Své neotřelé a s dobou jdoucí modely zde ukázalI mladí návrháři a návrhářky z řad studentů. Na akci se podílela zejména Střední průmyslová škola textilní v Liberci, Střední škola v Kateřinkách, textilní fakulta TUL a agentura REA MODELS. Celou akci moderoval Martin Kraus.
Zvědavost lidí, zda se TULIPAN opět zapíše do Guinnessovy knihy rekordů, vylákala přes deštivé počasí i ty nejlenivější. Letos šlo o o co největší počet lidí s „duší“. Ano, jde o symboliku a každý zúčastněný mohl toto téma pojmout individuálně. V případě, že vám došla inspirace, mohli jste si u stánku TULIPANU zakoupit keramickou duši a mohli se tak zapojit do rekordu. Pokud se někdo aktivně nezúčastnil, přinejmenším se zastavil a poslechnul si nejen hudbu místních regionálních kapel, jako např. hard-rockový WOTAZNÍK, NATTY BITKOVSKOU, americko-česko indie-rockovou kapelu PANDA DIPLOMACY, DVACET DEKA DUŠE, bubeníky z ARIES nebo RACHOT BAND. Rekord byl nakonec pokořen, před libereckou radnicí se sešlo dohromady 117 lidí s „duší“ a TULIPAN se tak opět zapsal do známé knihy rekordů.
Závěr týdne byl tradičně hudební. Vystoupení předkapel a česko-albánské funky formace HITFAKERS v Kině Varšava se těšilo velikého úspěchu. Posluchačů přišlo sice méně, ale jak je známo, nic nebránilo tomu, aby se všichni řádně bavili a připili si na příští předjubilejní ročník Týdne s TULIPANEM.
Týden s TULIPANEM 2015, 12.10.-16.10.2015
8. ročník tradiční kulturní akce opět přichází na scénu!
I letos se vám budeme snažit obohatit ponuré podzimní dny příjemnými zážitky po celý týden. Máte se na co těšit!
Nad celou akcí převzal záštitu primátor Statutárního města Liberce Tibor Batthyány a hejtman Libereckého kraje Martin Půta.
PONDĚLÍ 12.10., 18.00, Klub Zebra
V první den vás čeká zajímavá vernisáž, kde se můžete těšit na obrazy malíře Petra Šrámka, který maluje nohami. Atmosféru zpříjemní originální hudební projekt LOOP STATION.
ÚTERÝ 13.10., 18.00, Klub Zebra
V tento den dáme příležitost otevření srdcí komukoli, kdo budeme mít čas a chuť poznat nová přátelství, nebo i více :o). Zveme všechny na seznamovací večírek nejen pro handicapované. Nezapomeňte, startujeme přesně v šest!
STŘEDA 14.10., 16.00, OC Forum
Na své si přijdou milovníci krásného oblečení a krásných žen. Své originální kousky předvedou na módní přehlídce REA Models, Střední průmyslová škola textilní, Střední škola uměleckořemeslná a oděvní Liberec. Můžete se také těšit na kolekci džínových tašek a kabelek z naší chráněné dílny Sdružení TULIPAN.
ČTVRTEK 15.10., 11.00-18.00, nám. Dr. E. Beneše
V samém srdci Liberce, na náměstí Dr. E. Beneše bude od 11 hodin rušno :o) Nejen že bude probíhat pokus o zápis do Guinnessovy knihy rekordů v počtu o největší počet lidí s duší, ale můžete se těšit na bohatý doprovodný program, zahřát se teplým svařákem, klobáskou nebo koupit dárky pro Vaše blízké z naší dílny třeba už na Vánoce. Pro děti je připravené malování na obličej a o hudbu se postarají jak vítězové letošního hudebního festivalu TULIFEST: hard-rockový WOTAZNÍK, NATTY BITKOVSKÁ, nebo americko-česká indie-rocková kapela PANDA DIPLOMACY, tak i liberečtí DVACET DEKA DUŠE, bubeníci z ARIES, nebo RACHOT BAND.
Přijďte nám pomoci vytvořit nový rekord! Zápis proběhne cca v 15.00!
PÁTEK 16.10., 19.00, Kino Varšava

V poslední den se těšte na pořádnou pařbu!!! K ní vás budou doprovázet pohodáři z WALDOVY MATUŠKY, funky-punkový TOTOWONO a bubenická show UNIQUE RHYTHM. Královskou korunu večera nasadí známá česko-albánská funky formace HITFAKERS.

TÝDEN S TULIPANEM 2014
Každoroční akce pro širokou veřejnost
Letošní rok v listopadu proběhl sedmý ročník tradiční akce Týden s TULIPANem 2014. V rámci tohoto týdne proběhla řada zajímavých akcí. Počínaje vernisáží obrazů, sportovním kláním, módní přehlídkou. Ve čtvrtek 13.11.2014 se nám podařilo uskutečnit pokus o Guinnessův rekord v největším  počtu lidí s tulipánem na náměstí Dr.E.Beneše. V pátek byla celá akce ukončena benefičním koncertem, kde vystoupilo několik regionálních kapel v čele s Martinem Maxou. Nad akcí převzal záštitu hejtman Libereckého kraje Bc. Martin Půta, náměstek Liberce Kamil Jan Svoboda a známý herec Ladislav Hampl.

PODÍVEJTE SE, JAK CELÝ TÝDEN PROBÍHAL
PONDĚLÍ
Vernisáž úspěšně zahájila Týden s TULIPANEM
Včera odstartovala první akce v rámci Týdnu s TULIPANEM. Vernisáž výtvarných děl handicapovaných umělců se setkala s velkým ohlasem. Akci zahájila MgA. Leona Nesvadbová,která je organizátorkou výstavy. Následně se ujala slova patronka akce Iva Ouhrabková. Ta ocenila nejenom samotné výtvarníky,ale i celou akci a její poslání. Vybrané obrazy již našli své majitele, protože se jedná o výstavu prodejní. I Vy si můžete obraz zakoupit a podpořit tak naše chráněné dílny :)
ÚTERÝ
Druhý den Týdnu s TULIPANem otevřel dveře chráněných dílen

Druhý den, v rámci akce Týden s TULIPANem. otevřel návštěvníkům dveře chráněných dílen. Návštěvníci měli možnost navštívit nejenom chráněné dílny, ale zároveň lidé měli možnost si vyzkoušet všechny činnosti, které se zde realizují. Odpoledne se neslo ve sportovním duchu, kdy hráči měli možnost změřit své síly v bowlingu. Dnes se na vás budeme těšit na módní přehlídce v OC Forum, kde předvedeme nejenom modely pro lidi, ale představíme kolekci pro naše psí miláčky. Těšíme se na vás :)
STŘEDA
Týden s TULIPANem přinesl novou módní vlnu a předvedl psí kusy
Ve středu 12.11.2014 proběhla v rámci Týdnu s TULIPANem módní přehlídka. Na akci se podílela TUL,Fakulta textilní, Katedra designu. Střední škola uměleckořemeslná a oděvní Liberec, s.r.o. a Střední průmyslová škola textilní.  Modelky z řad studentů a REA models představili kreativní kolekce a návrhy umělců těchto studijních oborů. I Sdružení TULIPAN přispělo novou kolekcí a to konkrétně kolekcí pro psí miláčky, která byla ušita v chráněných dílnách TULIPAN. Čtyřnozí modelé byli perličkou této akce. Celou akci svým mistrným způsobem odmoderoval Jan Žíla. Všem, kteří se na této akci podíleli patří velké poděkování.
ČTVRTEK
Sdružení TULIPAN a Liberečané ustanovili český Guinnessův rekord
Včera ve  čtvrtek 13.11.2014 se na náměstí DR. E. Beneše uskutečnil pokus o rekord v největším počtu lidí na jednom místě s tulipánem. Tento rekord byl ustanoven v 16:20 a podílelo se na něm 191 lidí. Tento rekord zapsala Agentura Dobrý den do české Guinnssovi knihy rekordů a byli jsme první, kteří tento rekord vytvořili.  Na náměstí byli k vidění rozličné tulipány (malované, vyšívané, keramické apod.) Lidé si je buď přinesli z domova, nebo měli možnost si je zakoupit v našich stáncích a podpořit tak činnost chráněných dílen. Akci doprovázel již od 10:00 a diváci měli možnost shlédnout celou řadu doprovodných vystoupení. Moderování akce se bravurně zhostili Lucie Fürstová, Michal Paclt a Lukáš Váňa. Na akci se podílelo přes 100 účinkujících, kteří se všichni vzdali nároku na honorář. Všem bychom chtěli moc poděkovat a pokud máte nějaké tipy na rekord pro příští rok, tak sem s nimi.
PÁTEK
Koncert v Lidových sadech
Páteční pařba proběhla v Lidových sadech jako ukončení Týdne s TULIPANEM 2014
Více fotografií jednotlivých dní najdete zde.
Podívejte se na fotografie z Týdne s TULIPANEM 2013