Co přinesl říjen do projektu S podporou k lepší péči
12.11.2018
“Popularita” projektu S podporou k lepší péči očividně roste, protože za poslední měsíc jsme přijali do projektu další neformální pečující napříč pobočkami z Liberce, Jablonce n. Nisou, Semil i z České Lípy.
Kurzy s akreditací MPSV
V říjnu začal v Liberci a Semilech kurz znakového jazyka s akreditací MPSV. Tento kurz je veřejný a pořádá ho Centrum pro zdravotně postižené Libereckého kraje. Z řad našich pečujících se ho účastní 9 osob a díky našemu projektu ho mají zcela ZDARMA. Kurzy s akreditací MPSV z oblasti péče totiž financujeme z projektových peněz.
Kurz znakového jazyka se bude konat od 6. listopadu i v Jablonci n. Nisou . Z projektu se do něho zapojí 5 pečujících.
SVÉPOMOCNÉ SKUPINY

V České Lípě se konala první svépomocná skupina pro rodiče s dětmi s poruchou autistického spektra - LÍP A SPOLU. Zúčastnila se jí i naše peer konzultantka, která ráda pozná jakéhokoliv dalšího rodiče, který řeší obdobný hendikep svého dítěte. Sešli jsme se se v pizzerii a při výborné kávě jsme sdíleli své zkušenosti s LIROU, NAUTISem, LAG Podralsko, odloučeným pracovištěm SPC nebo s Denním stacionářem v České LÍpě.
Další svépomocné skupiny na ostatních pobočkách se plánují na měsíc listopad.
ŘEŠENÍ KRIZOVÝCH SITUACÍ
V rámci této aktivity proběhl v Liberci kurz první pomoci, kde si účastníci vyzkoušeli nejen na figuríně, ale i na sobě navzájem, jak poskytnout první pomoc. Dále se naučili základní ošetření po úrazu. Kurz byl velice zajímavý a poučný i díky skvělému lektorovi.
V České Lípě probíhaly společné i individuální krizové intervence dle potřeb pečujících.
PSYCHOHYGIENA
Zkraje října jsme pro účastníky projektu S podporou k lepší péči otevřeli možnost využívat bazén, páru a vířivku na ZŠ Dobiášova v Liberci. Součástí je i zdravotní cvičení ve vodě s lektorkou. Na tuto aktivitu dojíždějí i pečující z mimo libereckých poboček.
Pečující ze Semil začali během října objevovat příznivé účinky aromaterapie, které je neminou ani během listopadu.  :)
Na Českolipské pobočce si pečující oblíbili terapii metamorfní technikou, jejíž aplikace působí na zlepšení zdraví, na přísun vnitřní síly, radosti, psychické vyrovnanosti a plné využití vlastních schopností a tvořivosti.
V České Lípě také stále více pečujících přibývá na hodinách pohybové terapie, kterou nás provází zkušená jogínka, která svým cvičením nepohladí pouze tělo, ale i duši.
Další aktivity, nejen z oblasti psychohygieny, najdete na listopadových programech jednotlivých poboček.
Projekt S podporou k lepší péči je financován z fondů EU.