Detail aktuality

TULIFEST je úspěšně za námi!
16.09.2023
Náměstí Dr. E. Beneše před libereckou radnicí bylo v pátek 8. září dějištěm jubilejního 10. ročníku TULIFESTu. Soutěžní přehlídka hudebníků s handicapem i bez opět přilákala kolem dvou tisícovek návštěvníků, kteří se mohli těšit z rozmanité hudební nabídky a také se dozvěděli spoustu informací ohledně mýtů a omylů panujících kolem lidí s duševním onemocněním. Festivalu se tak znovu podařilo to hlavní – více přiblížit a propojit handicapovanou a zdravou populaci.
Celodenní soutěžní přehlídky se zúčastnilo celkem 13 kapel a jejich výkony posuzovala tříčlenná odborná porota. První místo přiřkla kapele Cigarette Pillowbag, která si díky vítězství na TULIFESTu příští rok zahraje na oblíbeném festivalu Benátská ve Vesci a letos v prosinci vystoupí na podporu Sdružení TULIPAN na adventních trzích před libereckou radnicí. Druhé místo získala kapela Metanol, která si díky stříbrnému místu zahraje s kapelou Big’O‘Band Marka Ottla na jeho promo show a na bronzové příčce skončila skupina Vnitroblok, která spolu s Cigarette Pillowbag a Metanolem vystoupí na tradičním Týdnu s TULIPANem, který se uskuteční v týdnu od 5. prosince. Všechny tři kapely také dostanou možnost nahrát singl v profesionálním studiu FONOGRAFIK.
Hudebním vrcholem pak bylo duo večerních koncertů, kdy v podvečer vystoupila s tradičními hity skupina Lucie Revival a po setmění si náměstí podmanila legendární liberecké kapela Těla. V těchto momentech bylo náměstí našlapané k prasknutí.
Během celého dne mohli návštěvníci festivalu navštívit projektový stánek a dozvědět se bližší informace o Sdružení TULIPAN a nabízených bezplatných sociálních službách. Nedílnou součástí byla také tradiční destigmatizační kampaň, jejímž cílem je seznámit veřejnost s mýty, které provázejí řadu duševních onemocnění jako autismus nebo schizofrenie. Návštěvníci si také mohli zakoupit výrobky z chráněné dílny nebo se občerstvit ve stáncích BISTRA TULIPAN a děti se zase mohly vyřádit na skákacím hradu nebo na výtvarných dílnách.
Zvláštní poděkování patří sponzorům letošního TULIFESTu, konkrétně Ministerstvu kultury ČR, Státnímu fondu kultury ČR, statutárnímu městu Liberec, Libereckému kraji a Nadaci Umění pro zdraví. Záštitu nad jubilejním 10. ročníkem festivalu převzali náměstek hejtmana Libereckého kraje Mgr. Petr Tulpa, náměstkyně primátora statutárního města Liberec Bc. Martina Teplá a náměstek primátora PHDr. Ivan Langr, PH.D.
Příští rok vstoupí TULIFEST do druhé dekády své existence a věříme, že znovu budete u toho. Budeme se těšit!

Pravidla přístupnosti webu

28. října 59/42, Liberec

Frýdlantská 1351/15, Liberec

© copyright Sdružení TULIPAN, z.s., webdesign & developed by 5Q, spol. s r.o.